Plotselinge toename lichaamsgewicht

Plotselinge toename lichaamsgewicht

Het kan zo maar gebeuren dat je bij een wekelijkse meting op de weegschaal, opeens een kilo, of zelfs nog wel meer dan dat bent aangekomen. 1 kilo op een dag, is het mogelijk om zoveel aan te komen? Op zich is het niet ongewoon om af en toe een plotselinge gewichtstoename te hebben. Maar waar komt die stijging van je lichaamsgewicht in zo’n korte tijd dan vandaan?

Niet door vet- of spiermassa

Als je snel een paar kilo aankomt, dan kan dat eigenlijk nooit vetmassa of spiermassa zijn. Met een hele flinke training kun je zo’n 1,5 kilo per maand aan spiermassa er bij trainen. Dus daar gaat best een lange periode over om wat spiermassa er bij te krijgen.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor vetmassa. Hierbij even een eenvoudige rekensom: om 1 kilo vet aan te komen moet je zo’n 7000 calorieën boven je standaard energiebehoefte eten. Je standaard energiebehoefte is alle energie die je op één dag verbruikt.

De hoeveelheid calorieën die je lichaam verbruikt om al je voedsel te verteren, de bewegingen en arbeid die je dagelijks doet en de calorieën die nodig zijn om je cellen op te bouwen. Dan kom je op zo’n 2000 calorieën. Dus dan moet je zo’n 9000 calorieën op een dag eten om 1 kilo in vet aan te komen. Daarvoor moet je bijvoorbeeld meer dan 60 biertjes achterover slaan. Nou, dat zal je dus niet gaan lukken, 1 kilo aankomen door toename van lichaamsvet kan niet op hele korte termijn.

Oorzaken die wel de oorzaak kunnen zijn van plotselinge toename lichaamsgewicht

Plotselinge toename van je gewicht komt niet door extra vet- of spiermassa. Het kan wel veroorzaakt worden door één van deze oorzaken:

– een groter inname van zout

Als je meer zout eet, dan ga je meer vocht vasthouden. Je gaat door het zoute eten minder vaak naar het toilet, dus dan is het verklaarbaar dat je door de toename van vocht in je lichaam, in lichaamsgewicht gaat toenemen. En dat kan makkelijk 1 kilo of meer zijn.

– een grotere aanmaak van glycoon

Glycoon is een belangrijke energiebron. Het is een vorm van glucose wat je lichaam in je lever en in je spieren opslaat. Daarmee is het brandstof voor je lichaam waarmee je bijvoorbeeld een goede sportprestatie kunt leveren. Bij het eten van koolhydraten wordt glucose opgenomen in je bloed en hieruit wordt glycogeen gevormd. Als glycogeen wordt opgeslagen in het lichaam, dan wordt daarbij ook vocht opgeslagen, zo’n 4g vocht per koolhydraat. Krijg je dus zo’n 150g aan koolhydraten extra binnen, dan zal dat reulteren in zo’n 600g extra vocht.

– een grotere maag- en darminhoud

Als je op de weegschaal staat, dan weeg je ook wat er in je maag en darmen zit. Heb je net een paar glazen water of frisdrank op, dan telt dat ook mee op de weegschaal. Met groente en fruit heb je hetzelfde, maar hiervan moet je wel hele grote hoeveelheden eten, wil het zorgen voor een toename van 1 kilo vocht.

Onder welke omstandigheden kun je merken dat je gewicht plotseling stijgt?

Stel, je eet een zakje chips. Zoals je wel weet zit er veel zout in chips. Dit zout gaat er voor zorgen dat je vocht vast gaat houden. Op zo’n manier kun je heel makkelijk en snel 1 kilo of meer aankomen. Niet in vet maar in vocht.

Ter vergelijk, als je een hele grote zak chips eet, dan kun je daar zo’n 200g aan vetmassa mee aankomen.

Dit zal je misschien ook bekend voorkomen: na een avondje uit eten in een restaurant en hup, de volgende morgen gewoon een kilo of meer op de weegschaal. Ook dit komt door zout eten wat je krijgt voorgeschoteld in het restaurant. Dit is vaak wat zouter dan je thuis gewend bent. Daarnaast eet je vaak ook wat meer dan je normaal zou eten en dit zorgt weer voor extra maag- en darminhoud.

Maar weet je ook dat er in kant en klare maaltijden heel veel zout zit? Ik heb al vaker gezegd dat je dit soort producten het beste achterwege zou kunnen laten, want de hoeveelheid zout en conserveringsmiddelen is heel hoog in dit soort producten. Je moet er dan ook niet gek van opkijken als je na een pizza een kilo meer weegt op de weegschaal. En dit is dan weer met name vocht wat zorgt voor extra lichaamsgewicht.

Een andere oorzaak van een plotselinge gewichtstoename kan liggen in het feit dat je een koolhydraatarm dieet aan het volgen bent, maar op één dag veel meer koolhydraten eet dan gebruikelijk met zo’n koolhydraatarm dieet. De opgeslagen hoeveelheid glycogeen is dan opeens veel hoger en dat zorgt weer voor extra vocht in je lichaam. Als je stopt met een koolhydraatarm dieet, is dit één van de redenen dat je weer heel snel 1 of 2 kilo aankomt: de hoeveelheid glucogeen gaat weer toenemen en daarmee ook het vocht in je lichaam.

Als je flink aan het sporten bent, dan zal je weer glycogeen verbruiken wat betekend dat je zo’n 0,5 kilo aan lichaamsgewicht kwijt kunt raken. Daarnaast verlies je bij intensief sporten ook weer vocht en dat is weer 0,5 kilo. Dus na twee uur intensief sporten kun je zomaar ineens twee kilo minder wegen. Het vervelende is, is at het geen lichaamsvet is, wat je hebt verbrand, maar het is vocht wat je bent kwijtgeraakt.

Na het nuttigen van zout voedsel ga je dus vocht vasthouden, maar doe je het daarna weer een paar dagen rustig aan met het zout, dan zal het vocht niveau in je lichaam ook weer stabiliseren.

Vet verliezen en vocht vasthouden

Als je flink aan het afvallen bent, dan stijgt het niveau van het stresshormoon cortisol, wat er in resulteert dat je meer vocht gaat vasthouden. Zo kun je dus terwijl je flink aan het sporten bent, vet verliezen, maar daarnaast ga je meer vocht vasthouden. 

Dus ook al doe je goed je best, de weegschaal zal ongeveer hetzelfde gewicht blijven aangeven. De weegschaal zal een lager getal aangeven als er een daling in de hoeveelheid cortisol is. Want een lagere hoeveelheid cortisol zal er voor zorgen dat je vocht gaat verliezen en dus op korte termijn een kilo of nog wel meer in lichaamsgewicht kunt dalen.

Logische verklaring

Een plotselinge toename lichaamsgewicht is dus logisch te verklaren. Maak je dus niet al teveel zorgen als je opeens een kilo meer weegt. Vaak is het al zo dat minder vocht in je lichaam zorgt voor een vermindering van het lichaamsgewicht. Ben je in korte tijd aangekomen en herken je niet de bovenstaande oorzaken, maak dan eens een afspraak met je huisarts zodat hij je even kan onderzoeken.

Voorkomen van plotselinge gewichtstoename

Het is eigenlijk heel eenvoudig om een plotselinge gewichtstoename te voorkomen. Wat je daarvoor moet doen is gewoon gezond eten. De zoute chips en zoutjes achterwege laten en geen kant en klare producten aanschaffen. Kies daarvoor voor makkelijke maar ook gezonde recepten waarbij je te maken hebt met een uitgebalanceerd voedingsplan. 

Fitshop.nl heeft een e-book in de aanbieding met 50 van dergelijke recepten. Deze recepten zijn eiwitrijk en bovendien worden ze bereid met zo veel mogelijk verse en onbewerkte producten. De meeste recepten zijn ook nog eens in een handomdraai te bereiden en lief voor de portemonnee.  

Vergelijkbare berichten