vrouw in overgang

Gewichtstoename door de overgang; hoe komt dat?

Veel vrouwen die in de overgang belanden, komt het wel bekend voor: je bent een paar kilotjes zwaarder dan een aantal jaren geleden zonder dat je eigenlijk je eetpatroon veel hebt veranderd. Als de gewichtstoename maar een paar kilo is, dan is er nog niet zo heel veel aan de hand, maar gaat het richting de 10 of 15 kilo, dan is het zaak om daar wat aan te gaan doen.

Eén troost: je bent niet de enige want naast andere klachten die de overgang met zich meebrengt, zoals nachtelijk zweten en mede daardoor slecht kunnen slapen, zomaar ineens opkomende stemmingswisselingen en pijnlijke spieren en gewrichten, is gewichtstoename ook iets wat veel vrouwen in deze levensfase ervaren.

De overgang en de hormonen van een vrouw

Tijdens de overgang slaan de hormonen van een vrouw op hol en de klachten die hieruit voortkomen zorgen er voor dat je helemaal niet lekker meer in je vel zit. Je hebt veel last van je emoties en als de weegschaal dan ook nog eens begint door te slaan, dan staat het huilen je als snel nader dan het lachen.

Maar hoe kan het dat zo’n beetje elke vrouw in de overgang te maken heeft met een gewichtstoename? Want dat is wat onderzoeken wel laten zien; gemiddeld neemt het lichaamsgewicht zo’n 7 kilo toe in de overgangsperiode, en dat is best veel. De reden dat er meer vet wordt vastgehouden op de buik komt door het hormoon oestrogeen. Tijdens de eerste jaren van de overgang neemt wordt met name dit hormoon in overmaat aangemaakt door je lichaam. Waarom is dat, zul je zeggen?

Nou, dat heeft te maken met het feit dat in het tweede deel van de overgang, de pre-menopauze, de hoeveelheid oestrogeen gaat dalen. Daarom maakt je lichaam eerst extra oestrogeen aan, waardoor je meer vet gaat opslaan. Omdat in de pre-menopauze de hoeveelheid oestrogeen daalt, vertraagt daardoor je stofwisseling wat resulteert in het verbranden van minder energie en het vasthouden van meer vet. Je lichaam blijft de rest van je leven het oestrogeen hormoon aanmaken, maar veel minder dan in je vruchtbare jaren.

Overgangsklachten

Het wegvallen van een groot deel van het oestrogeen hormoon heeft gevolgen voor je lichaam waardoor de overgansgklachten gaan ontstaan. Hoewel deze klachten een beperkende factor in je leven kunnen zijn, denkt bijna de helft van het aantal vrouwen dat er niets aan deze klachten is te doen en dat het er gewoon bij hoort in deze fase van je leven.

Maar niets is minder waar, er is wel degelijk wat aan te doen en wardoor je veel minder beperkingen in je leven, tijdens de overgang, zult ervaren.

Want zeg nou zelf: hoofdpijn, slecht slapen, stemmingswisselingen, opvliegers, concentratie-problemen en depressieve klachten, daar zit je toch niet echt op te wachten?

In een artikel wat ik heb geschreven over de overgang: Slank door de Overgang, vertel ik je veel meer over hoe je deze klachten te lijf kunt gaan, en hoe je weer opgewekt en vrolijk door de overgang heen komt.

Hoe lang duurt de overgang?

Daar is niet een bepaald aantal jaren voor aan te geven, dit omdat het bij elke vrouw weer anders is. De overgangsklachten zelf beginnen al zo’n vier a vijf jaar voor de menopauze. Gemiddeld genomen hebben de vrouwen dan een leeftijd van zo’n 47 jaar. De eerste kenmerken zijn een onregelmatigere menstruatie of het helemaal uitblijven van een menstruatie.

Daarna kan het nog wel zo’n 3 jaar duren voordat vrouwen zich weer gezond en lekker voelen. Maar 80% van de vrouwen heeft te maken met langdurige overgangsklachten, de klachten zijn echt niet weg na twee of drie jaar, maar duren veel langer. En van die 80% heeft zo’n 20% ook nog eens hele serieuze klachten; denk daarbij aan hevige lichamelijke maar ook geestelijke ongemakken, met depressiviteit tot gevolg.

Je kunt je voorstellen dat bij vrouwen die hiermee te maken hebben, dit ook afstraalt op hun werk en gezinsleven, soms zo erg dat ze (tijdelijk) thuis komen te zitten.

Hoe kun je toch afvallen tijdens de overgang?

Naast het feit dat er extra vet wordt opgeslagen, zorgt het hormoon oestrogeen er ook voor dat je sneller honger hebt waardoor je misschien ongemerkt toch wat meer gaat eten. Maar omdat je op wat oudere leeftijd wat minder beweegt, neemt je spiermassa af en verbrand je minder calorieën.

Om de verbranding toch goed op peil te houden is lichaamsbeweging dus essentieel. Dit zorgt er voor dat je lichaamsgewicht niet al teveel gaat oplopen en zorgt er tevens voor dat je lichamelijke klachten wat kunnen afnemen. En niet te vergeten de geestelijke klachten: een lekkere wandeling waarbij je even lekker buiten kunt zijn en je hoofd leeg kan maken is een heel goed medicijn. Hiermee kun je stress verminderen of voorkomen. En stoppen met roken en het minderen van de alcohol consumptie is natuurlijk goed op elke leeftijd, maar ook zeker als je in de overgang bent.

Naast de lichamelijke beweging is het ook belangrijk om gezond en gevrieerd te blijven eten. En zoals je in elk artikel op mijn website kunt lezen: eet niet meer calorieën die je uiteindelijk gaat verbranden, alleen dan kun je echt afvallen.

Blijf met regelmaat eten, en sla geen maaltijden over. Dit is belangrijk om je stofwisseling goed op peil te houden, want als je maaltijden gaat overslaan dan wordt die stofwisseling nog trager. En let op wat je eet: met name suiker verstoort je hormoonbalans dus probeer dat zoveel mogelijk achterwege te laten. Eet wel zoveel mogelijk groente en daarnaast zaden en noten en vis. En drink water. Hoeveel? Minstens twee liter per dag. Dit is zo belangrijk, maar wordt vaak in de wind geslagen. In het begin is het misschien even wennen, maar probeer het je gewoon eigen te maken en met regelmaat een glas water te drinken.

Wat kan overgangsklachten verminderen?

Er zijn een aantal supplementen waar verscheidene vrouwen in de overgang een positieve ervaring mee hebben en waardoor hun klachten worden verminderd. Het gaat dan om bepaalde kruiden, zoals zilverkaars, hop en rode klaver. Zilverkaars wordt gebruikt om opvliegers te voorkomen en stemmingswisselingen te beperken. Rode klaver is goed voor de bloedcirculatie, het hart en de bloeddtuk en hop ondersteunt een goede nachtrust.

Daarnaast zijn er nog ander kruidenpreparaten en supplementen waar vrouwen in de overgang baat bij zouden kunnen hebben. Zo zijn er ook multivitaminen die speciaal voor vrouwen in de overgang zijn.

 

Een andere mogelijkheid kan zijn om eens te kijken op de website van Ria Kamelle.

Zij verteld je uitgebreid wat ze voor vrouwen in de overgang kan betekenen en hoe zij voor een groot deel van hun klachten kunnen afkomen.

Slank door de overgang  

Vergelijkbare berichten