samen-afvallen

Samen afvallen in 2024: de sleutel tot succes!

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel over Samen Afvallen:

 1. Samen afvallen is effectiever dan alleen: In mijn artikel artikel benadruk ik dat samen afvallen voordelen biedt, zoals elkaar motiveren, steunen, helpen met voedingsvragen en het delen van voortgang, wat motiverend werkt.

 2. Afvallen is moeilijk en vereist discipline: Mijn artikel erkent dat afvallen moeilijk is en dat discipline essentieel is. Persoonlijke ondersteuning kan daarbij helpen om gemotiveerd te blijven en doelen te bereiken.

 3. Veel afvalpogingen mislukken: In mijn artikel wijs ik erop dat 3/4 van de afvalpogingen uiteindelijk niet slaagt. Het benadrukt de uitdagingen die mensen tegenkomen, zoals gebrek aan motivatie, opgeven en gevoelens van frustratie en onzekerheid.

 4. Fouten die vaak worden gemaakt bij afvallen: Ik noem verschillende fouten die mensen maken bij afvallen, zoals te snel willen afvallen, zichzelf voor de gek houden, uithongeren en vertrouwen op gratis recepten van internet. Het pleit voor een gedegen plan, realistische doelen, consistentie en investeren in een goed samengesteld weekmenu en ondersteunende gemeenschap.

Je hebt waarschijnlijk wel eens eerder een dieet gevolgd of een sapkuur gedaan, om zo wat overtollige kilo’s kwijt te raken. En vaak gaat dat ook wel goed, en heb je er binnen een paar weken een paar kilo af.

Maar het lukt je maar niet om je doel te bereiken. Je had je bijvoorbeeld voorgenomen om 10 kilo af te gaan vallen omdat je kleding al langere tijd niet comfortabel zit en je het ook aan je lichamelijke gezondheid gaat merken, bijvoorbeeld wat klachten van vermoeidheid of lichamelijke klachten zoals zere knieën of een zere rug.

Hoe ga je in 2023 wel afvallen?

Als jouw voornemen is om in 2023 wel die 10 kilo blijvend kwijt te raken, dan is het misschien goed om te bedenken dat samen afvallen een goed idee kan zijn. Als je in je eentje probeert af te vallen, dan is dat vaak een eenzaam proces, en in veel gevallen is er thuis ook nog weinig begrip waarom je ‘s avonds op de bank wortels zit te peuzelen, in plaats van een zak chips open te trekken.

Samen afvallen heeft voordelen ten opzichte van alleen afvallen. Deze voordelen zijn bijvoorbeeld:

 • elkaar blijvend motiveren
 • elkaar steunen als het soms even wat minder gaat
 • elkaar helpen als er bijvoorbeeld vragen zijn over voeding
 • en elkaar laten weten hoe je voortgang is, ook dat werkt motiverend 

Afvallen is niet eenvoudig

De meeste mensen zullen dit wel (h)erkennen: afvallen is moeilijk. Het is echt niet zo eenvoudig om overgewicht kwijt te raken, daar heb je echt wel een goede discipline voor nodig om dat te bereiken. Omdat afvallen zo moeilijk is kun je er enorm mee geholpen zijn als iemand je helpt, je ondersteunt, iemand die er voor zorgt dat je gemotiveerd blijft en je een compliment geeft als je een bepaald doel hebt bereikt. 

Daarom is samen afvallen een goede manier om gewicht te verliezen. Als je persoonlijke ondersteuning krijgt terwijl je probeert af te vallen, dan is dat een enorme hulp. Want samen afvallen, dat werkt beter dan alleen afvallen.

Afvallen lukt niet

Uit onderzoeken is wel gebleken dat 3/4 van alle pogingen om af te vallen uiteindelijk niet slaagt. Dat is natuurlijk een best groot percentage. Met name aan het begin van het jaar, met de feestdagen achter de rug, dan zijn er de goede voornemens om vanaf 1 januari echt serieus af te gaan vallen. Maar zodra het half januari is, dan is daar Blue Monday .. de meest depressieve maandag van het jaar en dat komt waarschijnlijk omdat een deel van de goede voornemens tegen die tijd al weer zijn gestrand en je de afvalpoging maar weer opgeeft.

Waarom lukt afvallen dan niet?

Meestal kun je het afvallen wel een tijdje vol houden, maar na 10 of 14 dagen, dan ben je het eigenlijk al weer zat en gaat het toch weer fout. Je beland met een zak chips gefrustreerd op de bank en voor je het weet is die weer helemaal leeg. Voor je het weet zitten die paar kilo’s die je de afgelopen twee weken er af hebt kunnen krijgen, er weer aan. En soms wordt he zelfs nog zwaarder dan dat je eerst was! Oeps! 

Maar het meest vervelende is dat elke keer dat je een poging doet om af te vallen, en die poging mislukt, dat je je daardoor nog onzekerder gaat voelen, en dat is helemaal super vervelend, temeer omdat het niet (100%) jouw schuld is ..

Hoezo is het niet mijn schuld?

Om te accepteren dat afvallen soms niet lukt, moet je ook accepteren dat het mislukken daarvan niet volledig jouw schuld is. Je bent gestart met afvallen, je hebt die knop omgezet en je bent het gaan doen. Dat is een belangrijke stap! Maar toch is het niet gelukt en dat is frustrerend. Maar misschien zijn er dingen die je over het hoofd hebt gezien, of die je je van tevoren niet gerealiseerd hebt. Misschien was je plan van aanpak niet de juiste?

Hieronder geef ik 6 punten aan waarbij het afvallen verkeerd kan gaan en niet lukt. Daarbij wordt ook meteen duidelijk dat samen afvallen hierbij de oplossing voor je kan zijn.

1 – Je denkt te makkelijk over afvallen

De meeste vrouwen die willen gaan afvallen, die pakken het verkeerd aan. Ze willen wel afvallen, maar dat mag niet al te lang duren, dus wordt er bijvoorbeeld een crash dieet gekocht. Even twee of drie weken lang weinig tot niks eten, en dan moeten die kilo’s er vanzelf af vliegen.. Maar dat is veel te gemakkelijk gedacht. 

Als je echt wilt gaan afvallen, dan heb je daar een gedegen plan voor nodig, iets waarbij je op een gezonde manier blijvend kunt afvallen. Dit kan door hulp bij het afvallen te zoeken. Dat vind je misschien een beetje dom klinken, maar wist je dat ook mensen als Oprah Winfrey en Barrack Obama ook met een coach werken? Wees dus niet te bang om te gaan afvallen en daar hulp bij te krijgen, van een persoonlijke coach, of van een coach in groepsverband.

2 – Houdt jezelf niet voor de gek!

Onszelf voor de gek houden, daar zijn we goed in. Ga maar eens na: hoe vaak denk of zeg je niet: “ik ga gezonder eten en ik ga afvallen”. Maar hoe komt het nou dat dat keer op keer niet lukt?

Een paar reden die dit veroorzaken zouden kunnen zijn:

 • Je stelt jezelf geen concrete doelen. Alleen zeggen dat je gaat afvallen is niet voldoende. Want hoeveel wil je gaan afvallen en wanneer? Wat gaat het je opleveren en wat gebeurd er als je toch niet afvalt? Kortom: als je niet weet waar je naartoe wilt, hoe ga je er dan ooit terecht komen?
 • Je geeft te snel op. Vaak is de achterliggende reden dat je niet genoeg redenen hebt om iets in je leven te veranderen.Zoals in het begin van het nieuwe jaar starten met afvallen, en halverwege januari al weer moeten opgeven. Volhouden is cruciaal, en daarvoor moet je de juiste motivatie hebben. Om jezelf te motiveren, dat is lastig, om je door anderen te laten motiveren, dat is veel makkelijker!
 • Meten is weten. We worden vaak misleid door onze weegschaal. Daarom is het belangrijk om elke week op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip te wegen. Zo kun je het beste je voortgang inschatten. Maar vergeet ook niet om elke week je omvang te meten. Pak er een centimeter bij en schrijf elke week je omvang op. Als je ziet dat het getal kleiner wordt, dan weet je: ik ben succesvol afgevallen, ik ben op de juiste weg!

Als je samen gaat afvallen, dan deel je je doelen met een ander en bespreek je elke week hoe het afvallen gaat, waar je tegenaan loopt en welke positieve dingen je al hebt bereikt. Door dat met elkaar te delen motiveer en stimuleer je elkaar en zorg je er samen voor dat het beter gaat. Belangrijk dus om tegenslagen, maar ook successen met elkaar te delen!

3 – Uithongeren om te kunnen afvallen?

Uithongeren is nooit een goede manier om af te vallen, je hele lichaam raakt hierdoor van slag. Als je kijkt naar een koolhydraatarm dieet, dan kun je daar maar liefst 6 keer per dag genieten van lekker eten. Je hoeft dus helemaal geen honger te leiden, om toch te kunnen afvallen. 

Om af te vallen is het belangrijk dat je het juiste eet en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. En dat is helemaal niet per se minder eten. Bedenk dat iemand die voldaan is (goed gegeten heeft) veel minder verleiding heeft om te gaan snaaien en te snoepen (wat de echte dikmakers zijn).

Bij een koolhydraatarm dieet is er zelfs sprake van een cheat day. Elke week één dag waarbij je niet aan je dieet hoeft te denken. Want uit onderzoeken blijkt dat het voor je lichaam goed is om 1 keer per week een wat hogere calorie inname te hebben. Je spijsvertering blijft daardoor goed actief, ook in de rest van de week en komt niet bijna stil te vallen, zoals bij een crash dieet.

4 – Je wilt te snel afvallen

Dat is voor iedereen wel herkenbaar: als je iets wilt, dan moet het ook zo snel mogelijk gebeurd zijn. Zo ook met afvallen. Maar hierbij komt je focus dan geheel op de korte termijn te liggen. En dat gaat stress veroorzaken. En dat is nou net wat je niet kunt gebruiken als wilt afvallen. Vaak wordt overschat wat je in 1 week kunt doen. Een paar kilo in een week, dat moet toch kunnen. Maar dat blijkt niet te lukken ..

Daarnaast onderschatten we wat we in een jaar kunnen bereiken. En dat is heel veel, maar ons verstand gaat liever voor het korte termijn succes en we vinden het (te) moeilijk om te overzien wat we in een jaar kunnen bereiken. Afvallen samen in een groep kan je hier enorm bij helpen. Hierbij worden de doelen op lange termijn besproken, niet wat je volgende week al moet hebben bereikt.

Als je samen gaat afvallen, dan kun je in een juist tempo je gewicht verliezen. En mocht je onderweg je motivatie verliezen, dan zijn anderen om je op te vangen en je goede adviezen te geven. Er is ook een coach in de groep aanwezig die jou van een deskundig advies kan voorzien. Dat kan bijvoorbeeld zijn om iets eenvoudigs aan je voedingspatroon aan te passen, waardoor je niet langer het idee hebt dat je elke week wortels zit te knagen. En je bent echt niet de enige die via een groep, samen afvalt. Het blijkt dus gewoon goed te werken!

5 – Handig toch, die gratis recepten van het internet?

Dat kan best een valkuil zijn, want blijvend afvallen is meer dan af en toe een gezond recept op internet op zoek en dat gaan bereiden. Mensen die denken dat ze het wel gaan redden met de gratis recepten van internet, ook die gaan het vaak op de lange termijn niet volhouden. Als je daadwerkelijk wilt afvallen, dan heb je een goed samengesteld weekmenu nodig en niet allemaal losse recepten waarbij je misschien een deel van de noodzakelijke voedingsstoffen gaat missen, of dat je van andere voedingstoffen (suiker?) te veel binnen gaat krijgen. 

Het is belangrijk om in jezelf te investeren en daarom is het lid worden van een community waarin je met elkaar afvalt, en waarin je een goed samengesteld weekmenu volgt, een goed idee. Dit neemt alle onzekerheid over voeding bij je weg en je krijgt gegarandeerd alle benodigde voedingsmiddelen binnen via het weekmenu wat je elke week ontvangt.

6 – Beginnen met afvallen? Wanneer?

Dat is iets waar we allemaal wel eens tegenaan lopen. Je wilt wel ergens aan gaan beginnen, maar van echt starten komt het niet, je schuift het voor je uit. Eigenlijk wil je iets in je leven gaan veranderen, maar onbewust wil je dit eigenlijk toch ook weer niet .. Je kan je er zelf gewoon niet toe zetten, en dat geeft je een verschrikkelijk gevoel. Het is daarom ook makkelijk om te zeggen; vandaag is de beste dag om te starten, maar die dag breekt nooit aan! 

Of toch wel?!  Ja, toch wel, want als je iets samen gaat doen, dan heb je een stok achter de deur. Dat is een extra motivatie om echt van start te gaan, doelen te stellen en zaken met elkaar te gaan delen. Je voortgang, je successen maar ook je tegenslagen. Stel die keuze om lid te worden van een community met gelijk gestemde vrouwen niet langer uit. Neem in elk geval deze stap en sluit je aan bij de Samen Slank Community.

Want onthoud: niemand is te dik geboren, en niemand hoeft te dik te sterven. Iedereen kan die strijd tegen overgewicht winnen, en als je dat het overwonnen, dan lacht het leven je weer toe. En misschien hou je ook nog wel leuke contacten over aan de community, zijn er misschien vrouwen waar je samen mee wat gaat ondernemen, wat wandelen of shoppen. Misschien zelfs een taartje eten op de goede afloop!

samen slank

Kun jij ook heel goed een stok achter de deur gebruiken en sta je open om geinspireerd en gemotiveerd te worden tijdens het afvallen? Lijkt het je handig om goede informatie tot je beschikking te hebben, persoonlijk gecoached te worden en met honderden andere vrouwen in een warme en veilige community samen te komen voor vragen, ideeën en alles wat je wilt weten? Dan is nu misschien het goede moment om eens uit te proberen of dit echt iets voor jou is.

Niels, de coach van de Samen Slank Community, maakt het je makkelijk en in plaats van 14,95 euro rekent hij voor de kennismakings-maand maar 1 euro! En als het je bevalt betaal je geen 14,95 euro per maand, maar 9,95 per maand. 

Samen naar een Slank, Gelukkig en Gezond Leven.

Kennismaken met de community en gecoached worden door Niels en Evelien!

Voor  1 euro  kun je nu al een maand meedoen met het programma van Niels. Bezoek zijn website voor aanvullende info.

Naar de website met 1 euro aanbieding!

Vergelijkbare berichten