fatburners

Fatburners: wat zijn het en wat doet het?

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel:

    1. Wat zijn Fatburners?
      Fatburners zijn voedingssupplementen die je kunnen helpen bij het afvallen door je stofwisseling te verhogen en je eetlust te verminderen. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals cafeïne, groene thee-extract en L-carnitine.

    2. Effectieve ingrediënten in Fatburners:

      • Groene thee-extract: Kan de stofwisseling verhogen en heeft een positief effect op het afvallen.
      • Glucomannan: Vermindert de eetlust en zorgt voor een verzadigd gevoel.
      • Cafeïne: Stimuleert de stofwisseling en geeft een energieboost.
      • L-carnitine: Helpt het lichaam bij de energieproductie en wordt vaak gebruikt in de sportwereld.

    3. Beste Fatburners:

      • T5 Fatburner van Zion Labs: Verhoogt de lichaamstemperatuur en versnelt de energieverbranding.
      • Animal Cuts van Universal: Bevat een mix van verschillende supplementen en heeft een hoge cafeïneconcentratie.
      • Fat Killer van XXL Nutrition: Bevat een hoge dosis ingrediënten en heeft weinig bijwerkingen.
      • Ripped van Body & Fit: Heeft een hoge cafeïneconcentratie en weinig ingrediënten.

    4. Zijn Fatburners gezond?
      Fatburners kunnen gezond zijn als ze op de juiste manier worden gebruikt en niet worden overschreden. Overmatige inname of gebruik in combinatie met andere medicijnen zonder medisch advies kan echter leiden tot bijwerkingen.

Allereerst: hoe kom je aan een te hoog lichaamsgewicht?

Er kunnen hiervoor heel veel redenen zijn, en waarbij voor de één 90 kilo een zwaar overgewicht betekent, kan dat voor de ander een prima en gezond gewicht zijn. Het is dus ook altijd zaak om na te gaan of het gewicht wat je hebt, ook een gezond gewicht is, dit kan namelijk van heel veel factoren afhangen.

In mijn geval heb ik gelukkig niet (meer) te maken met extreem overgewicht maar er zijn zeker periode’s in mijn leven dat de weegschaal toch ongemerkt wat omhoog aan het klimmen is. Dat is vaak als ik het druk heb, te weinig tijd voor mezelf heb en te weinig toe kom aan sporten en bewegen. Natuurlijk wil ik een strak en afgetraind lijf, en zeker als de zomer in aantocht is, dan krijgt dat gevoel van “nu moet er echt wat gaan gebeuren” steeds meer de overhand.

Daar zijn op zich prima programma’s voor om je in een paar weken weer voor de zomer klaar te stomen en een paar vervelende kilo’s kwijt te raken, maar hoe komt het toch dat ik bijna jaarlijks moet ervaren dat de kilo’s er toch ongemerkt aan komen? Ik realiseer me dat mijn voedingspatroon en mijn bewegingspatroon niet stabiel genoeg is. Ik val te makkelijk in de valkuil van het emotie eten: niet zozeer eten of drinken omdat ik honger of dorst heb, maar meer als beloning ‘s avonds op de bank na een drukke werkdag. En ook al weet ik dat dat niet goed uitpakt voor mijn lichaamsgewicht, toch blijft dit voor mij een lastig punt.

Voor jou kan er een andere reden zijn waarom je lichaamsgewicht na verloop van tijd omhoog is gegaan. Zo kan een lichamelijke aandoening er voor zorgen dat je veel minder beweging hebt, of een andere baan, waardoor je niet meer het grootste deel van de dag lopend doorbrengt, maar op een bureaustoel zit. Maar ook stress en een slechte nachtrust kunnen bijdragen aan overgewicht. 

Wat is een gezonde manier om buikvet te verliezen?

In diverse artikelen heb ik hier al over geschreven; het verliezen of verbranden van je buikvet. Het is dan ook een van de meest gestelde vragen die je tegenkomt bij social media groepen die gericht zijn op afvallen. In één van die groepen had Jeroen een 4-stappen plan wat ik hier toch even met je wil delen. Het is misschien heel eenvoudig en voor de hand liggend, maar probeer je er maar eens toe te zetten om die vier stappen te gaan nemen, want resultaten behaal je alleen door doen, niet door er over te lezen. Hier komen ze:

1 – Wat je dagelijks eet en drinkt.

Ongeveer 50% van de dagelijkse voedseltoename moeten groenten zijn (liefst van verschillende kleuren en deels rauw), een kwart tot een derde is proteinen (vis, schaaldieren, kip, kalkoen en een enkele keer vlees, liefst niet vet) en de rest is carbohydraten (bonen, bruine rijst, pasta integraal of vol tarwe brood). Prepareer je voeding met gezonde vetten en zuren wat betekent met zo min mogelijk “processed” voedsel; drink gewoon water, wat koffie of thee, en een enkel glas wijn; tenslotte “ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar”. In mijn artikel over Intermittent Fasting ga ik hier wat dieper op in.

2 – Wat je doet met je tijd.

Kom van die bank af. Doorbreek de gewoonte door dagelijks 45 minuten te lopen, te gaan fietsen of door gewichttraining te doen. Bedenk daarbij: het eigen lichaam is ook gewicht, elastieke tegenstand is ook gewicht.  Dus niet voor een sportschool of trainer kunnen betalen is geen excuus. Daarnaast zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om ook thuis een lekkere work-out te kunnen doen, met een motiverend programma wat je dagelijks aan de hand neemt. Een (stevige) ononderbroken wandeling van 45 minuten is perfect; het hoeft echt niet joggen of rennen te zijn, wandelen is al prima!

3 – Wat je “tussendoor drinkt of snackt” per dag.

Geen of heel weinig alcohol, vruchtendranken, zoete smoothies, repen of drankjes die energie geven, chips, groenten chips, “gezonde” “processed snacks”. Bijna al deze producten zijn suiker of vet bommetjes, lees de etiketten maar na. Eet gevarieerd fruit met wat noten en yoghurt, dat is pas een perfecte snack.

4 – Wat je wil opgeven en winnen (het leven is altijd een afweging van plussen en minnen).

De wil om gewoontes te doorbreken, gezondheid centraal te stellen in je leven, en niet onmiddellijk resultaten te verwachten. Het duurt namelijk wel een tijdje voordat de gevolgen van vaak jaren van overdadig gebruik verdwijnen. En ook niet onbelangrijk,  laat de mening van anderen voor wat zij is, laat je daardoor niet van je doel afleiden, maar hou vol.

Met het bovenstaande wil ik maar aangeven dat het mogelijk is om gezond te leven, te genieten van wat het leven je geeft, maar dat het soms, en eigenlijk best wel vaak, volharding vraagt. Maar stel nu dat je in een positie verkeert dat de bovenstaande punten niet willen lukken, de redenen kunnen divers zijn, dan zou je de vraag kunnen stellen: wat kan me helpen, een steuntje in de rug geven, om toch wat vet, en met name buikvet kwijt te raken? En hier komen we dan aan bij de hierboven al genoemde Fatburners. Is dit dan het ei van Columbus en ga je hiermee wel die kilo’s verliezen en buikvet verbranden? Ik vertel je er hieronder meer over.

Wat zijn Fatburners?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat Fatburners nou precies zijn. In het kort zou je kunnen zeggen dat Fatburners voedingssupplementen zijn die je helpen bij het afvallen. Vaak val je af doordat je stofwisseling wordt verhoogt. In de Fatburners zitten dan ook ingredieënten die je stofwisseling verhogen en die je eetlust afremmen.

Daarnaast kunnen ze je ook nog een energie boost geven, waardoor je weer wat meer kunt doen, en dus weer meer calorieën verbrandt. In deze supplementen vindt je vaak één of meerdere van deze ingredieënten: cafeïne, groene thee, guarana, ginseng, gember, L-carnitine, kaneel en efedrine.

Groene thee extract in Fatburners

Veel Fatburners bevatten iets van groene thee-extracten, en niet geheel ten onrechte. Uit onderzoek blijkt dat groene thee een positief effect heeft op de stofwisseling . Veel effecten worden toegeschreven aan cafeïne (in thee vaak theïne genoemd). Cafeïne heeft een stimulerend effect op ademhaling en hartslag, waardoor er meer energie wordt verbrand.

Hoewel er in groene thee minder cafeïne zit dan in koffie, worden er meer positieve effecten aan groene thee toegedicht dan aan koffie. Cafeïne is dan ook niet de enige werkzame stof in groene thee. Catechines (antioxidanten die in hoge concentraties in groene thee voorkomen) verlagen bijvoorbeeld je cortisol level, een steroïde die je aanmaakt bij stress en die een negatieve invloed heeft bij het  afvalproces.

De andere ingredieënten in Fatburners

Het groene thee extract is eigenlijk het meest effectieve middel wat je in Fatburners tegenkomt, ander ingrediënten hebben vaak in meer of mindere mate invloed op de vetverbranding. De ingrediënten die je in Fatburners terug kunt vinden zijn onder andere:

Glucomannan.

Dit is een krachtig en effectief supplement wat gewichtsverlies ondersteunt. Dit komt omdat glucomannan veel water kan absorberen door de vezels waar het uit bestaat. Hierdoor krijg je een verminderde eetlust en een groter verzadigingsgevoel. Van glucomannan zelf val je dus niet af, wel van de uitwerking van wat dit ingrediënt in je lichaam heeft.

Cafeïne.

Ik noemde het net al even als stof welke voorkomt in groene thee. Daarnaast kom je cafeïne ook tegen in cacaobonen en koffie. De reden dat cafeïne in Fatburners wordt gebruikt is omdat het een effect heeft op iemand z’n eetlust en omdat het je stofwisseling stimuleert. Daarnaast wordt je er alerter door en krijg je er kortstondig meer energie door.

Natuurlijk is het zo (net als bij andere producten waar je teveel van inneemt) dat het bijwerkingen kan geven bij overmatige inname. Daarbij kun je denken aan slapeloosheid, hoofdpijn, of zelfs hartkloppingen. Bij cafeïne kan er ook sprake zijn van gewenning wat betekent dat je steeds meer cafeïne nodig hebt om het resultaat te bemerken.

EGCG.

Ook een bestanddeel wat je in groene thee tegenkomt. EGCG is een zeer krachtige antioxidant en onderdrukt een enzym wat noradrenaline afbreekt. Noradrenaline lijkt dus op adrenaline, maar is wel wat anders. Noradrenaline stimuleert de afbraak van vetten, waarbij vet in de bloedbaan terecht komt waarbij het als beschikbare energiebron voor de lichaamscellen kan functioneren. 

CLA.

CLA is een meervoudig onverzadigd vet wat veel voorkomt in natuurlijke voedingsbronnen. Hierbij kun je denken aan vlees en zuivelproducten. De te verwachte werking van CLA bij het afvallen is heel beperkt en is daardoor weinig zinvol om het in Fastburners toe te passen.

Garcinia cambogia.

Van dit ingrediënt is niet aangetoont dat het daadwerkelijk effectief is bij het afvallen. Slechts bij sommige mensen geeft dit ingrediënt een verminderde eetlust, terwijl andere er diarree en winderigheid aan overhouden.

L-carnitine.

L-carnitine is een bekend supplement in de sportwereld. Het wordt daarin gebruikt om de prestaties te verbeteren. L-carnitine wordt van nature door het lichaam zelf geproduceerd  waarbij het de belangrijkste functie heeft om het lichaam te helpen bij de energie productie. Daarnaast speelt het een rol bij spierbeweging en de werking van de hersenen en het hart.

Nu je een beetje weet wat voor ingrediënten er in Fatburners zitten en op wat voor manier Fatburners er voor zorgen dat je gewicht gaat verliezen bij inname van de Fatburners, dan is het nu van belang om te weten in welke Fatburners dan de meeste effectieve middelen zitten en de minste rommel, oftewel, niet effectieve-ingrediënten.

De beste Fatburners

T5 Fatburner van Zion Labs

De T5 vetverbrander zorgt voor vermindering van het lichaamsgewicht doordat de werkzame stoffen in de T5 Fatburner er voor zorgen dat de lichaamstemperatuur omhoog gaat. Hierdoor wordt de energie verbranding versneld. Daarnaast zorgt T5 voor een energieboost waardoor je langer actief kunt blijven, en dus caloriën kunt verbranden.

Let op: er kunnen neven effecten optreden bij het gebruik van T5, maar deze zijn vrij eenvoudig te omzeilen. Zo is één van de bijwerkingen het slecht kunnen slapen. Neem de Fatburner dan ook niet aan het eind van de dag in, maar gedurende de morgen. Andere gebruikers hebben als klacht dat ze een droge mond ervaren.

Animal Cuts van Universal

Geen idee waarom de naam Animal Cuts is, er zitten namelijk geen dierlijke extracten in deze Fatburner. Wel zit er een hele lijst van andere supplementen in deze Fatburner. Opvallend is dat de hoeveelheid cafeïne behoorlijk aan de hoge kant is bij dit supplement. Ook hierbij is het dus raadzaam om dit niet al te laat op de dag in te nemen, dit omdat het je nachtrust niet bevordert.

Let op: ook hierbij kunnen klachten van een droge mond als bijverschijnsellen optreden en een verhoogde hartslag door de hoeveelheid cafeïne. Met name aan te raden voor mensen die gedurende de dag een flink energie boost kunnen gebruiken.

Fat Killer van XXL Nutrition

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van XXL Nutrition, het is dan ook een veelgebruikte Fatburner. De lijst met ingrediënten is niet zo groot als bij Animal Cuts, maar de effectieve werking, door de vrij hoge dosis per pil, is aanzienlijk. Bijwerkingen van dit supplement zijn er dan ook nauwelijks, wardoor dit een supplement is wat bij een training of work out goed van pas komt. Ook als je even scherp de middag door wilt komen, dan kan Fat Killer van XXL Nutrition je daarbij helpen.

Ripped van Body & Fit

Body & Fit levert vele sportartikelen en dus ook een Fatburner. In deze Fatburner zitten weinig ingrediënten waardoor de bijwerkingen ook heel beperkt zijn. De hoge cafeïne concentratie zorgt voor hulp bij het afvallen, maar kan ook voor slapeloosheid leiden als je het te laat op de dag nog inneemt. Body & Fit levert met Ripped een prima Fatburner voor mensen die hiermee willen gaan starten.

Wat zijn slechte Fatburners?

Fatburners zijn slecht als ze geen enkele uitwerkingen hebben, ingrediënten bevatten die op geen enkele manier wetenschappelijk zijn ondersteund en alleen maar gefabriceerd zijn om bij fabrikanten veel geld in het laatje te brengen. Alleen goede Fatburners zorgen er voor dat je stofwisseling omhoog gaat, dat je meer caloriën gaat verbranden en dat je meer energie ervaart nadat je zo’n supplement hebt ingenomen. Blijf weg van gevaarlijke Fatburners zoals ephedra of clenbuterol; deze zijn zeer slecht voor je gezondheid en zijn om die reden dan ook alleen in het illegale circuit verkrijgbaar.

Wanneer neem je een Fatburner in?

Door de gebruikte ingrediënten, waaronder eigenlijk altijd cafeïne, is het raadzaam om Fatburners in de morgen in te nemen. Na inname kunnen de ingrediënten wel 8 tot 12 uur effectief zij, dus als je ze ‘s avonds inneemt (voordat je gaat sporten) dan kun je er haast zeker van zijn dat ze je nachtrust gaan verstoren. Omdat een verstoorde nachtrust juist bijdraagt aan een vehoogd lichaamsgewicht moet je dat dus ten alle tijde voorkomen.

Fatburners ongezond?

Na het voorgaande gelezen te hebben kun je misschien de indruk hebben dat Fatburners helemaal niet zo goed zijn voor je lichaam. Op zich valt dat mee. Er is sprake van een ongezonde Fatburner als de dagelijks voorgeschreven hoeveelheid wordt overschreven, of als er sprake is van het gebruik in combinatie met andere medicijnen waarbij er geen advies van een arts is gevraagd. Dan kunnen Fatburners vervelende bijwerkingen opleveren.

In bijna alle andere gevallen kun je zeggen dat Fatburners gezond zijn. De ingrediënten hebben een positieve uitwerking op je gezondheid en op je lichaamsgewicht. En mede daardoor zijn ze gezond te noemen. Sowieso worden Fatburners eerst gekeurd voordat ze in Nederland verkocht mogen worden. Om die reden zijn Fatburners met efedrine (Ephreda) sinds 2004 verboden in Nederland. Koop om die reden ook geen Fatburners in het buitenland via een webshop of iets dergelijks. Je weet dan niet wat je voor product in huis haalt.

De vetverbranders of Fatburners die je nu in Nederland kunt kopen zijn voor mensen met een goede gezondheid normaal gesproken niet gevaarlijk. Let daarbij op de bijsluiter: overmatige inname kan wel tot klachten leiden.

Samenvattend: Fatburner de magische pil?

Helaas, Fatburners zijn geen magische pillen waarmee je binnen de kortste keren kilo’s kwijt raakt. Het is niet zo dat vet als sneeuw voor de zon verdwijnt als je gebruik maakt van Fatburners, en als je ongezond (blijft) eten en niet of weinig beweging hebt, dan hebben Fatburners al helemaal geen effect.

Is het dan wel raadzaam om deze Fatburners überhaupt te gebruiken? Jazeker, Fatburners kunnen je een een goede aanvulling geven op je dagelijkse voedingspatroon. Als je gezond eet en daarbij Fatburners gebruikt, dan zul je niet snel geneigd zijn om teveel te gaan eten want de Fatburners gaan een hongergevoel tegen. Daarnaast krijg je er extra energie van en daardoor kun je per dag meer calorieën verbranden. En daar gaat het uiteindelijk om: meer verbranden dan dat je inneemt.

Hoewel de werkzame stoffen in de Fatburners natuurlijke middelen zijn, is de prijs van 50 euro per potje best nog flink aan de prijs. Dit geld zou je ook in een goed afslank programma kunnen steken waarbij je een nieuw voedingspatroon gaat aanleren. Daar heb je op de lange duur veel meer plezier van, en de investering is veel minder. Heb je al een gezond voedingspatroon en lukt het niet om die paar extra kilo’s er af te krijgen, dan kan een Fatburner je daar zeker bij helpen.

Vergelijkbare berichten