Afvallen lukt niet! Wat moet je doen?
Afvallen lukt niet! Heb jij dat nu ook? Ben je door goed je best te doen en op je voeding te letten een paar kilo kwijtgeraakt, zit het er na een feestje bij vrienden, waar je net wat anders en meer eet dan je gewend bent, weer bijna allemaal weer aan! Hoe goed je ook je best doet: afvallen lukt niet! Dit is heel frustrerend en ik hoor het ook om me heen dat dit toch regelmatig voorkomt. Maar waar ligt dat dan aan? Van die één of twee dagen in een weekend waar je niet zo heel erg op je voeding let, daar kun je toch niet zoveel van aankomen?
Afvallen lukt niet, waarom?
Als jij ook het idee hebt dat bij jou afvallen veel moeilijker gaat dan bij je vriend of vriendin, dan kan dat verschillende oorzaken hebben.
Natuurlijk is elk mens verschillend gebouwd en heeft ook een verschillende spijsvertering, maar toch zijn er een paar kenmerkende zaken waardoor afvallen niet lukt.
Ik geef je drie voorbeelden:
1 – Jij hebt misschien een baan die wat meer stress oplevert dan de baan van je vriend of vriendin, en laat stress nu juist één van de oorzaken zijn waardoor je aan kunt komen. Probeer stress dus te vermijden en goed te slapen, dit draagt echt bij aan een beter persoonlijk gewicht. Welk gewicht het beste bij jou past? Dat heb ik voor je uitgezocht in dit artikel.
2 – Je denkt dat je hartstikke gezond aan het eten bent, maar eigenlijk heb je geen idee wat nou echt gezonde voeding is. De schijf van 5, daar heb je weleens van gehoord, maar ondanks die schijf van 5 kun je toch teveel koolhydraten binnenkrijgen.
En verbrand je niet zoveel calorieën op een dag, omdat je weinig beweegt en niet sport, dan krijg je als snel meer calorieën binnen dan dat je verbrandt, met als resultaat: aankomen. Zorg er dus voor dat je weet wat gezonde voeding voor je is.
Probeer eens een koolhydraat weekschema uit en gebruik dat een week of drie. Je zult zien dat je dan anders tegen voeding aan gaat kijken, maar ook dat je in die drie weken al gewicht gaat verliezen.
3 – Het kan ook zijn dat je insuline hormoon uit balans is. Dit is misschien een wat technischer verhaal, maar ik probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Insuline staat ook wel bekend als het vetopslag hormoon. En dit hormoon heeft verschillende functies in je lichaam.
Het kan echter gebeuren dat dit hormoon uit balans is en overgewicht is daar dan een gevolg van. Ik ga hier nu wat dieper op in om het je verder uit te leggen.
De functies van insuline in je lichaam
Zoals gezegd heeft insuline een belangrijke functie in je lichaam. Zo vervoert insuline de voedingsstoffen naar je cellen, zorgt het er voor dat je de juiste hoeveelheid vet in je lichaam opslaat en voorkomt het dat je teveel vet gaat verbranden.
Als het insuline hormoon in balans is, dan houden deze factoren elkaar in evenwicht en zul je niet in gewicht aankomen. Dat is dan ook wat je wilt bereiken, als je gezond en zonder overgewicht door het leven wilt gaan.
Maar als het hormoon wel uit evenwicht is, dan ga je bijvoorbeeld teveel suiker opslaan. En dat kan de veroorzaker zijn van het feit dat je na een leuk feestje opeens weer bent aangekomen.
Een andere nadelige bijkomstigheid is dat je bij een verstoorde insuline balans ook meer last hebt van honger een eetbuien. En je snapt wel dat dit ook niet bijdraagt aan een goed gewicht op de weegschaal.
Hoe krijg je de insuline balans weer op peil?
Er is een heel groot voordeel als je insuline peil in balans is, je gaat daardoor niet meer kilo’s aankomen door een verstoorde balans, nee, je zult merken als je richting de stabiele balans aan het groeien bent, dat dat al gepaard gaat met gewichtsverlies.
Als je dan uiteindelijk in balans bent terecht gekomen, dan ben je overtollige kilo’s kwijtgeraakt en heb je geen last meer van het feit dat je binnen de kortste keren weer met een gewichtstoename te maken hebt. Daarnaast zul je merken dat je meer energie hebt, makkelijker door het leven gaat en meer zelfvertrouwen krijgt. En je hebt ook nog eens minder snel honger!
Er is dus veel aan gelegen om het insuline peil in balans te krijgen, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Hieronder drie tips die je daarbij kunnen helpen:
1 – Eet minder suiker
Natuurlijk een hele grote “open deur” maar wel een uitermate belangrijke tip. Want juist door het eten van (te) veel suiker maakt je lichaam in korte tijd veel insuline aan. Wat je dus beter links kunt laten liggen, zijn koek en snoep, frisdranken en al het eten waar toegevoegde suikers in zitten. Probeer die te vermijden of eet ze maar heel beperkt.
2 – Eet minder koolhydraten
Met deze koolhydraten worden bedoeld de snelle koolhydraten, koolhydraatrijke producten waar de vezels uit zijn gehaald. Denk hierbij aan wit brood, witte rijst, pasta en aardappelen. Vervang deze producten door peulvruchten en volkoren producten. En de producten uit tip 3:
3 – Eet (veel) meer groenten
Als je koolhydraten gaat vermijden in je voeding, dan gaat er een gat in je voedingspatroon ontstaan. Dit gat kun je opvullen met noten en zaden, mager vlees, vis en eieren, maar ook met groenten, eiwitten en gezonde vetten. Hiermee krijg je een evenwichtig voedingspatroon waarbij je insuline balans langzaam maar zeker weer tot rust komt.
Conclusie
Samengevat zou je kunnen zeggen dat een koolhydraatarm voedingspatroon je gaat helpen om je insuline balans weer op orde te krijgen. Met een dergelijk voedingspatroon vermijd je automatisch suikers en “witte producten”. En groente en eiwitten dragen bij aan een stabiel insuline niveau.
In een uitgebreid artikel heb ik uitgelegd hoe je op een makkelijke en gezonde manier een koolhydraatarm voedingspatroon je eigen kunt maken. Hierbij hoef je jezelf niet uit te hongeren, je hoeft geen dagen naar de sportschool, je gaat gewoon iets anders, maar niet minder lekker eten, en zodra je dit nieuwe voedingspatroon je eigen hebt gemaakt, dan zul je dit je leven lang vol kunnen houden omdat je snapt en begrijpt hoeveel het voor je lichaam (en geest) uitmaakt, als je een koolhydraatarm voedingspatroon volgt.
En dan zul je zien dat je ook van je probleem af bent: het afvallen wat maar niet wil lukken. Want met een dergelijk voedingspatroon val je in eerste instantie af en blijf je daarna op je gewenste lichaamsgewicht.