Stop Eetbuien Programma

Controle over je eetgedrag in 90 dagen

– Jasper Ablas –

Heb jij dat ook, dat als je ‘s avonds na een lange dag op de bank ploft , de tv aan zet en dat je dan bijna automatisch trek krijgt in een snack of iets anders te snaaien? En wat je dan pakt is meestal niet heel erg gezond. Vaak is het chocolade in de vorm van choco rozijntjes, pindarotsjes of gewoon een lekkere reep. Maar als je een paar dagen later weer op de weegschaal staat dan heb je er weer spijt van en verwijt je jezelf dat je niet sterker in je schoenen kunt staan. Herkenbaar?

Jasper Alblas, van de website jasperalblas.nl, heeft een aantal boeken geschreven met het oog op een praktische oplossing voor gewichtsverlies. Zo helpen de boeken je niet alleen bij de keuze wat je moet eten, ze helpen je ook bij het daadwerkelijk kiezen voor de gezonde voeding. Want zoals je weet zijn er een hoop verleidelijke maar helaas ongezonde voedingsmiddelen die de weg naar een slank en gezond lichaam kunnen versperren. 

Aan de hand van een heel herkenbaar verhaal (althans, voor mij wel, misschien ook voor jou?) heeft hij het boek Stop Eetbuien Programma geschreven. Het verhaal wat hem motiveerde wil ik hieronder even met je delen omdat het zo heel duidelijk schetst hoe groot het probleem van eetbuien eigenlijk is.

‘Het was half tien’s avonds. Na een drukke dag werken zat ik rustig op de bank. Het is altijd een behoorlijk gedoe om de kinderen op tijd in bed te krijgen. Maar zoals iedere avond, lukte het me ook deze keer weer. Nadat ik tien minuten door een tijdschrift had gebladerd, kwam het idee in mijn hoofd om een kopje thee te zetten. Ineens werd ik overvallen door een gevoel van zenuwen: “O nee, toch niet weer.” 

Maar daar was de gedachte al: “Misschien moet ik er wat lekkers bij nemen.” Ik wist dat het al te laat was. Ik wist dat ik die gedachte de rest van de avond niet meer uit mijn hoofd zou krijgen. Ik was al zo vaak in deze val getrapt, maar toch gebeurde het elke keer weer opnieuw. Ik wist precies hoe het zou gaan. Ik zou een koekje (of zes) naar binnen werken en vervolgens zou er rustig een reep chocolade achteraan gaan (dan is die maar meteen op). 

Vervolgens zou ik me schuldig voelen over mijn gedrag. Ik zou me zelfs schamen. Alleen al het idee dat andere mensen weten dat ik me zo schandalig gedraag, geeft me een licht-misselijk gevoel. Vervolgens zou ik mezelf voornemen dat ik het vanaf aanstaande maandag écht anders ga doen. Dat is simpelweg de enige manier waarop ik met de tegenslag kan leven. Maar diep van binnen wist ik dat de week erop niet anders zou verlopen. Ook daar zal ik weer vol goede moed beginnen, en na een paar dagen begint het liedje weer van voren af aan. En elke week neemt mijn zelfvertrouwen weer een beetje meer af. Ik weet dat ik het kan, maar op de een of andere manier maak ik altijd weer ongezonde keuzes. 

Daar sta ik dan in de keuken. Een appel aan de linkerkant en een pak koekjes aan de rechterkant. Ik hoor en voel mezelf denken: “Neem nou die appel! Dat is gezond, dat heb je jezelf beloofd.” Langzaam til ik mijn hand op. Mijn blik schiet dan van de appel naar de koekjes. Ik voel de onrust die het in mijn lichaam oproept. Het lijkt wel alsof het pak koekjes me roept. Het lijkt wel of een onzichtbare kracht mijn hand naar de koekjes toe trekt. 

Ik weet dat de appel de gezonde keuze is. Ik weet dat de appel het verstandigste is om te eten. Maar toch zie ik mijn hand langzaam naar het pak koekjes glijden. Ik neem vervolgens het pak koekjes met de kop thee mee naar de bank en probeer mijn teleurstelling te verzachten met de heerlijke zoete smaak van de koekjes. Ze geven me dat intense maar zeer korte gevoel van geluk. Maar als de koekjes op zijn, blijven alleen de lege verpakking en een schuldgevoel over …’

Ik begin even met een kleine kwis: op hoeveel vragen moet jij met JA antwoorden?

Beheersen eetbuien, eten en slank willen zijn jouw leven?
Schaam je je wel eens voor jouw eetgedrag?
Wil je graag afvallen, maar weet je niet precies hoe?
 Is toegeven aan iets lekkers voor jou een manier om je beter te voelen?
Gaat een groot deel van je tijd en energie verloren aan jouw gedachtes over eten?
Heb je last van eetbuien?

Heb je nu ook dat je op één of meerder vragen JA als antwoord hebt moeten geven, gun jezelf dan het Stop Eetbuien Programma en verander je leven. Dit boek helpt je op weg naar vrijheid, een gezonde relatie met eten en zelfverzekerdheid. 

Want ook al is in veel gevallen de wil er wel om met snaaien te stoppen en niet meer van die eetbuien te hebben waar je een paar dagen later, of zelfs dezelfde dag nog als je met een volle buik naar bed gaat, last van hebt, toch is dat niet altijd voldoende. Het is niet voldoende om vol te houden en ECHT met die vreetbuien te stoppen. Die vreetbuien hebben namelijk een bepaalde oorzaak. Misschien weet je wel wat die oorzaken zijn, maar het kan ook zijn dat je die oorzaken naar de achtergrond drukt. Om je gedrag langdurig te kunnen veranderen moet je de juiste kennis hebben. In het boek Stop Eetbuien Programma vind je bewezen adviezen en methodieken waarmee je weer grip krijgt op je eetgedrag. 

Zo leer je door het boek ontdekken:

  De oorzaak: waar komen emotionele eetbuien vandaan?
  Een bewezen methode: wat moet je doen als een eetbui toeslaat?
  Informatie over gewoontegedrag: hoe ontstaan gewoontes en hoe kun je ze veranderen?
  Jouw doel: hoe creëer je een gezond zelfbeeld en hoe kun je jezelf bevrijden van je slechte gewoontes?

Het Stop Eetbuien Programma is een mooi vormgegeven boek met vele mooie foto’s er in. Maar daar gaat het niet om, het gaat er om dat je door het boek leert hoe jij je eetbuien terug kunt dringen en er zelfs helemaal van af kun komen. Ook dat traject beschrijft Jasper op een duidelijke manier in zijn boek. Het boek bestaat uit vijf delen, de eerste drie delen richten zich op de specifieke aspecten van de eetbuien. Deel vier en vijf gaan over de praktische implementatie van het programma. Want dat is de werkwijze van het boek: je eerst bewust maken hoe die eetbuien ontstaan en wat er de achtergrond van is en vervolgens met die kennis aan de slag gaan om zo je valkuilen te herkennen en via een stappenplan echt de vreetbuien achter je te laten.

1 – Controle over je voeding

In deel 1 wordt besproken,  de rol van glucose, insuline en suikerverslaving bij eetbuien. Het blijkt namelijk, dat deze drie punten voor veel mensen de eetbuien versterken (en soms ook veroorzaken). Een lichte trek verandert dan zomaar in een onweerstaanbare drang naar suiker, zout en vet. In dit eerste deel ga je leren hoe je die drang en je andere eetgewoontes onder controle kunt houden.

2 – Eten uit gewoonte

In deel 2 van het programma wordt er ingezoomed op de eetbuien die ontstaan uit gewoontes. Al van jongs af aan krijgen we een bepaalde manier van eten en snacken mee. Door de jaren heen kan wat je jong hebt geleerd uitgroeien tot een vervelende eetgewoonte of lastig te voorkomen eetbuien. In dit tweede deel leer je hoe je deze ongezonde gewoontes voorgoed de baas worden.

3 – Emotionele eetbuien

In deel 3 kijk je naar de rol van emoties en gevoelens tijdens eetbuien. Emoties en gevoelens zijn heel vaak de oorzaak van een eetbui. In dit deel leer je omgaan met emotionele eetbuien. Dit is het uitgebreidste deel van het boek zodat je bij jezelf gaat inzien wat die eetstoornis (want dat is het in feite) bij jou veroorzaakt. Dat kunnen heel verschillende factoren zijn zoals: stress, een ongezond zelfbeeld, de invloed van sociale media, conflictsituaties, frustraties en spanningen.

4 – Valkuilen

In deel 4 van het programma leer je wat de grootste valkuilen zijn waar mensen in vallen als ze willen afrekenen met hun eetbuien. Door de valkuilen te kennen en de opdrachten uit dit hoofdstuk te doen, kun jij deze struikelblokken volledig ontwijken. Ga maar eens na: komen deze valkuilen jou ook bekend voor?

  • Valkuil #1: Ik heb een beloning verdiend
  • Valkuil #2: Maandag begin ik echt 
  • Valkuil #3: Zo erg zal het wel niet zijn
  • Valkuil #4: Ik kon er niets aan doen
  • Valkuil #5: Ik heb het nu toch al verprutst

5 – Aan de slag

In deel 5 vind je de concrete actiestappen, die je kunt nemen om ook echt het resultaat te behalen waar je naar op zoek bent. Je vindt er een negentig-dagenplan, een SOS-eetbuienpagina en een lange lijst met veelgestelde vragen.

De aanhouder wint

Controle over je eetgewoontes betekent eigenlijk dat je controle hebt over ál je acties en gewoontes en dat is geen makkelijke opgave. Sterker nog, je zult best wat moeilijke momenten tegenkomen op deze reis naar een eetbuivrij leven. Je zult eerlijk tegen jezelf moeten zijn, en soms kritisch naar jezelf moeten kijken. Zie je daar een beetje tegenop of wordt je daar wat ongemakkelijk van? Mooi zo, want dat betekent dat deze methode voor jou gaat werken. Leuke en ‘handige’ tips lijken mooi, maar lossen het probleem, de eetbuien, er nog niet mee op. In dit programma van Jasper Alblas kijk je op een dieper niveau naar jezelf en vind je het echte probleem en de echte oorzaak.

Het hele Stop Eetbuien Programma bestaat uit drie verschillende onderdelen, drie verschillende boeken:

In het hoofdboek zit een 90-dagen plan. Met het 90-dagen plan breng je de theorie uit het Stop Eetbuien Programma in de praktijk. Het programma staat vol opdrachten die je een beter beeld geven van je gewoontes en die je (eet)gedrag helpen veranderen.

Door dit plan te volgen zul je binnen 90 dagen veel meer grip op je eetbuien hebben en zul je eindelijk verlost zijn van iets wat je leven zo in z’n greep kon houden.

Bij eetbuien draait het voor een groot deel om wilskracht. Daarom een bonusboek over dit onderwerp.

In het bonusboek “Verdubbel je wilskracht in twee weken” staat beschreven:
✓  Wat wilskracht precies is
✓  Hoe je brein werkt 
✓  Hoe je je wilskracht “spier” kunt trainen
✓Wat de 7 technieken zijn om voorgoed meer wilskracht te krijgen

Om er zeker van te zijn dat jij na deze 90 dagen van jouw eetbuien af bent, krijg je bij dit programma een receptenboek met 65 recepten. Deze (extra vullende) recepten zijn ontwikkeld om eetbuien te voorkomen.

In het receptenboek staan:
✓ Anti-eetbui-ontbijtrecepten
✓ Anti-eetbui-lunchrecepten
✓ Anti-eetbui-dinerrecepten
✓ Anti-eetbui-snackrecepten
✓ Nood-snackrecepten

Het Stop eetbuien programma

Extra info over het zeer informatieve boek van Jasper Alblas kun je hier vinden. Tevens kun je hier reviews en ervaringen lezen van andere gebruikers van dit programma. Als je dit boek hebt gelezen dan kun je op eigen kracht stoppen met eetbuien!

Info Stop Eetbuien Programma